Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Ramenopmaat.be
banner image

Houten ramen

Hout wordt al het langste gebruikt om raamkozijnen te verwezenlijken. Het oogt tijdloos, is zeer duurzaam en heeft van nature goede isolerende eigenschappen. Tegenwoordig zijn raamkozijnen in hout veelzijdig en heb je veel keuzevrijheid qua vormgeving. Lees in dit artikel meer over houten ramen, de mogelijke uitvoeringen en de kostprijs.

Ga snel naar:
Prijs
Vormgeving
Onderhoud
Offertes aanvragen

 

Waarom kiezen voor houten ramen?

Houten ramen zijn nog altijd erg populair, onder meer dankzij de hoge duurzaamheidsfactor. Maar wat zijn de andere troeven van houten schrijnwerk voor jouw ramen?

 • Authentiek & esthetisch: hout is een natuurproduct met een warme en natuurlijke uitstraling. Er bestaan zowel klassieke houten kozijnen als moderne varianten.
 • Talloze vormgevingsmogelijkheden: houten ramen kan je in elk raamtype en in verschillende uitvoeringen krijgen. Zo kan je de afwerking van de profielen volledig op maat samenstellen.
 • Duurzaam: hout gaat tientallen jaren mee en is eenvoudig te recycleren.  Het meeste hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen.
 • Goede thermische & akoestische isolatiewaarden: van nature is hout een goede vocht- en warmteregelaar, die zowel thermisch als akoestisch zeer goed isoleert.
 • Onderhoudsvriendelijk: als je jouw houten kozijnen vaak controleert, kan je het onderhoud tot een minimum beperken. Lees verderop meer over het onderhoud van houten ramen.

houten ramen

 

Prijs houten ramen

De kostprijs voor houten ramen is afhankelijk van tal van factoren: raamtype, houtsoort & duurzaamheidsklasse, hang- en sluitwerk, de grootte van het raam, … In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de prijzen voor houten schrijnwerk per raamtype:

RaamtypePrijs per m²
(incl. btw & HR+ glas, excl. montage)
Vast raamTussen € 200 à € 250
Draaikiepraam/ValraamTussen € 300 à € 350
SchuifraamTussen € 850 à € 900

LET OP: de bovenstaande prijzen zijn slechts richtprijzen. Bovendien bevatten ze nog geen montagekosten. Wens je houten ramen op maat en wil je graag een exacte prijsberekening voor je project ontvangen? Contacteer dan een ramen- en deurenspecialist met behulp van onze gratis offertedienst.

 

Druk de kosten dankzij premies en subsidies

Wil je graag nieuwe ramen plaatsen en de oude beglazing vervangen door een duurzamer alternatief? Dan is het interessant om te weten dat je voor zulke energiezuinige investeringen misschien aanspraak kan maken op de volgende premies van jouw netbeheerder:

 • Premie voor hoogrendementsglas: laat je de werken uitvoeren door één en dezelfde aannemer? Dan kun je deze premie verkrijgen bij netbeheerder Fluvius.
 • Totaalrenovatiebonus: je komt in aanmerking voor deze bonus als je minstens 3 energiebesparende investeringen doet (bv. warmtepomp, dak- of gevelisolatie en het vervangen van de beglazing).
 • Renovatiepremie: wanneer je zowel het buitenschrijnwerk àls het glas laat vervangen, kan je aanspraak maken op de renovatiepremie. Deze is afhankelijk van jouw inkomen.

Informeer tijdig naar mogelijke premies en subsidies wanneer je het (buiten)schrijnwerk en de beglazing van jouw woning wenst te vervangen. Je kan hier ook naar informeren bij de vakman waarmee je gaat samenwerken.

 

Vormgeving houten ramen

houten schuifraam

Kies je voor houten ramen op maat? Dan kies je voor tijdloos, authentiek en smaakvol schrijnwerk dat jarenlang mooi blijft. Je kan je houten kozijnen volledig naar wens samenstellen. Welke keuzes kan je allemaal maken? Je leest het hieronder:

 

1) Houtsoort

Qua houtsoorten kan je kiezen uit een waaier aan mogelijkheden. Elke soort heeft z’n eigen unieke uitzicht en kwaliteiten. Doorgaans spreken we over hardhoutsoorten en zachthoutsoorten. Hardhout is duurder dan zachthout, maar gaat wel veel langer mee: 75 tegenover 25 jaar.  De resistentie van het hout tegen de weersomstandigheden wordt uitgedrukt in een duurzaamheidsklasse (I – III). Hoe hoger de resistentie, hoe duurder het hout.

Hardhout is afkomstig van loofbomen en zachthout van naaldbomen. Enkele courante hardhoutsoorten zijn afrormosia, padouk, esdoornhout, mahoniehout, afzelia, eikenhout en beukenhout. Onder de zachthoutsoorten vind je het vaakst ceder, grenen en vurenhout.

 

2) Raamtype

Je kan houten ramen in verschillende raamtypes laten realiseren. Een vast raam is in de meeste gevallen de goedkoopste oplossing, maar met het nadeel dat je deze niet kan openen om de ruimte te verluchten.  Een houten schuifraam oogt stijlvol en modern. Het is de ideale manier om optimaal daglicht in je leefruimte binnen te laten.

 

3) Afwerking

Houten ramen zijn zeer veelzijdig. Vele leveranciers bieden uiteenlopende afwerkingsmogelijkheden aan. Zo kan je het hout laten verven in verschillende RAL-kleuren of coatings kiezen die uniek vervaardigd worden bij de producent. Bijkomend kan je zelfs decoratief freeswerk in je profielen laten aanbrengen. Dit geeft je ramen een karakteristieke eigenheid.

 

4) Beglazing

Wanneer je je ramen vervangt, is het een uitstekend idee om meteen te investeren in hoogrendementsglas. Zo voldoe je aan de strenge isolatienormen. Deze beglazing versterkt alleen maar de goede isolerende eigenschappen van het houten raamkozijn. De best isolerende glastypes zijn hoogrendementsglas en driedubbel glas. Ze kosten misschien wel aanzienlijk meer, maar op termijn verdien je de kosten snel terug dankzij een lager energieverbruik.

 

Welke vormgeving kies ik het best?

Houten ramen zijn veelal maatwerk. Je kan de ramen dus volledig volgens je eigen smaak laten samenstellen. Vertrouw daarvoor op een ervaren ramen- en deurenspecialist. Hij kan je perfect adviseren over de mogelijkheden voor jouw houten ramen. Kies de houtsoort, de gewenste vormgeving, het decoratieve freeswerk, … om zo een houten kozijn te krijgen dat aan al je wensen voldoet.

Houten ramen op maat kopen? Contacteer een professionele vakman. Maak gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang offertes op maat van je project. Start hier je aanvraag.

 

Onderhoud houten ramen

Het klopt dat houten raamkozijnen doorgaans meer onderhoud vergen dan ramen in aluminum of pvc. Gelukkig valt dit onderhoud in de praktijk best mee. Ramen in hardhout kan je zelfs laten vergrijzen en gewoon onbehandeld laten. Wil je je houten ramen extra beschermen? Dan kan je ze oliën, lakken of beitsen:

 • Oliën: olie dringt diep binnen in de houtstructuur. Het is makkelijk aan te brengen en vergt weinig voorbereidend schuurwerk. Aangezien olie wel een minder grote bescherming biedt tegen weer en wind, is het aangeraden je houten ramen jaarlijks te oliën.
 • Lakken: lak vormt een water- en vuilafstotende film op het hout en beschermt zo je ramen het hele jaar door. Wel dien je op voorhand het hout goed voor te bereiden: oneffenheden wegwerken, opschuren en ontvetten, …
 • Beitsen: beits dringt gedeeltelijk binnen in de vezels van het hout, waar het zorgt voor een UV-werende en waterafstotende laag. Om beits aan te brengen, moet je enkel het oppervlak goed opschuren.  Wanneer je de beits opfrist, moet je de oude laag niet verwijderen.

TIP: ben je het uitzicht van je houten raamkozijnen beu? Dan kan je makkelijk je houten ramen schilderen. Vergeet hierbij wel niet de juiste voorbereidingen te treffen, zoals het grondig schuren van het hout en de juiste grondlaag uitkiezen. Je vakman zal je met plezier adviseren over de verschillende behandelmethoden. Maak gebruik van het onderstaande offerteformulier om een vakman uit je regio te contacteren.

 

 

Offertes voor ramen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van max. 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen