Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Ramenopmaat.be
banner image

Prijs nieuwe ramen

Je ramen bepalen voor een groot deel het uitzicht en de sfeer van je woning. Maar wat kosten nieuwe ramen ongeveer? Die nieuwe ramen prijs hangt af van de materiaal- en plaatsingskosten, maar ook van de afwerking. Benieuwd hoeveel je ongeveer betaalt voor nieuwe ramen per m²? En wil je graag weten hoe je gericht schrijnwerkers kan vergelijken? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Prijs nieuwe ramen per m²
Prijs nieuwe ramen per materiaal
Welke factoren bepalen de prijs?
3 tips om prijzen te vergelijken
Vraag gratis je offertes aan

 

Hoeveel kosten nieuwe ramen voor een gemiddelde woning?

Benieuwd naar de totale kostprijs van nieuwe ramen voor jouw woning? Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

 • Rijwoning of halfopen bebouwing: gemiddeld € 6.500 à 13.500 (excl. btw en incl. plaatsing)
 • Vrijstaande woning: gemiddeld € 10.500 à 18.000 (excl. btw en incl. plaatsing)

 

Prijs nieuwe ramen per m²

Hoeveel kosten nieuwe ramen per vierkante meter? Dat hangt af van verschillende kostenbepalers zoals het raamtype, het materiaal van de raamprofielen, de grootte van het raam, … Enkele richtprijzen op een rij:

MateriaalType raamPrijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
PvcVast raam€ 90 à 230
Draaikiepraam/valraam€ 140 à 270
Schuifraam€ 630 à 810
HoutVast raam€ 140 à 270
Draaikiepraam/valraam€ 230 à 360
Schuifraam€ 720 à 900
AluminiumVast raam€ 230 à 360
Draaikiepraam/valraam€ 360 à 500
Schuifraam€ 1.000 à 1.400
StaalVast raam€ 300 à 470
Draaikiepraam/valraam€ 470 à 630
Schuifraam€ 1.260 à 1.800

Benieuwd naar een precieze prijsberekening voor jouw project? Via onze offerteservice ontvang je gratis en vrijblijvend offertes van verschillende plaatsers actief in jouw buurt. Zo kan je makkelijk advies en prijsvoorstellen vergelijken. Start hier je aanvraag.

 

Prijs nieuwe ramen per materiaal

De totale nieuwe ramen prijs hangt af van verschillende factoren. Het belangrijkste element is wellicht de materiaalkeuze voor je raamprofielen. Ga je voor het onderhoudsarme en budgetvriendelijke PVC? Ben je gecharmeerd door de natuurlijke uitstraling van hout? Of verkies je de slanke en elegante look van aluminium? Een overzicht van de mogelijkheden en hun prijzen:

 

1. Prijs nieuwe ramen in PVC

Prijs nieuwe ramen pvc

PVC ramen zijn gemiddeld 15% goedkoper dan ramen in hout en 20 à 30% goedkoper dan aluminium (afhankelijk van de kwaliteit van de kunststof). Vroeger had PVC de reputatie er ‘goedkoop’ uit te zien, maar die tijd is voorbij. Tegenwoordig kan je kiezen uit een bijna oneindig aanbod aan stijlvolle uitvoeringen met verschillende kleuren, structuren en glansgraden. De uitstekende isolatiewaarden en de grote onderhoudsvriendelijkheid maken van PVC een erg populair materiaal voor nieuwe ramen.

Prijs ramen in PVC: € 90 à 810 per m², afhankelijk van het type raam (excl. btw en incl. plaatsing)
Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Prijs nieuwe ramen in hout

Nieuwe ramen prijs

Hout is een natuurlijk materiaal dat erg geliefd is vanwege z’n authentieke, warme uitstraling. Hedendaagse uitvoeringen van houten raamprofielen zijn duurzaam en vormvast. Bovendien kan je kiezen uit verschillende houtsoorten, elk met hun eigen structuur en houttekening. Hout is ook makkelijk te herstellen en te overschilderen. In tegenstelling tot profielen in PVC en aluminium hebben houten ramen wel meer onderhoud nodig. Na verloop van tijd moet je je profielen oliën, beitsen of vernissen voor een langere levensduur.

Prijs houten ramen: € 140 à 900 per m², afhankelijk van het type raam (excl. btw en incl. plaatsing)
Ontvang gratis offertes op maat.

 

3. Prijs nieuwe ramen in aluminium

Prijs nieuwe ramen berekenen

Aluminium ramen zijn duurder dan ramen in PVC, maar dat is geen toeval. Aluminium is een zeer sterk materiaal, zodat je met slanke profielen grote raampartijen kan creëren. Hun design is veelzijdig en de kleurmogelijkheden eindeloos. Wist je trouwens dat je ook hout en smeedijzer kan imiteren met aluminium? Deze ramen gaan tot wel 50 jaar mee zonder hun kleur en vorm te verliezen, vereisen slechts een minimum aan onderhoud en zijn bovendien 100 % recycleerbaar.

Prijs aluminium ramen: € 230 à 1.400 per m², afhankelijk van het type raam (excl. btw en incl. plaatsing)
Ontvang gratis offertes op maat.

 

4. Prijs nieuwe ramen in staal

Kosten nieuwe ramen en kozijnen

Ramen in staal of smeedijzer ogen elegant en luxueus. Dit materiaal past bij eender welke bouwstijl, of je nu kiest voor landelijk, modern, eclectisch of industrieel. Staal is net als aluminium ijzersterk en daardoor geschikt voor grote, zware raampartijen. Hierbinnen heb je ook een brede waaier aan constructiemogelijkheden, zoals gebogen en organische vormen. Tegenover al die troeven staat wel een hogere prijs voor nieuwe ramen in staal.

Prijs stalen ramen: € 300 à 1.800 per m², afhankelijk van het type raam (excl. btw en incl. plaatsing)
Ontvang gratis offertes op maat.

 

Met

Welk materiaal kies ik best voor mijn nieuwe ramen?

Dat hangt af van de stijl van je woning, je persoonlijke wensen en natuurlijk ook je budget. Zoek je naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding? Dan kom je bij nieuwe ramen in PVC uit. Wil je investeren in duurdere raamprofielen voor grote raampartijen met een elegante uitstraling? Dan zijn ramen in aluminium of staal interessante opties. Een professionele plaatser informeert je graag over de mogelijkheden voor jouw project. Zo kan je een weloverwogen keuze maken tegen een correcte prijs.

TIP: met 1 aanvraag via onze offerteservice bereik je meteen verschillende professionals. Zo kan je gericht prijzen, materialen, ontwerpen, termijnen, … vergelijken. Ontvang gratis en vrijblijvend meerdere offertes bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Welke factoren bepalen de prijs van nieuwe ramen?

Niet alleen de materiaalkeuze bepaalt de kostprijs voor je nieuwe ramen. Er zijn nog enkele andere belangrijke kostenbepalers. We overlopen ze hieronder:

 

1. Type raam

Er zijn verschillende type ramen beschikbaar met elk hun eigen prijskaartje. Zo heb je een vast raam, een draaikiepraam of een schuifraam. Vaste ramen zijn het goedkoopst. Schuiframen zijn dan weer het duurst vanwege het grotere raamoppervlak en de complexe, technische constructie.

 

2. Beglazing

De kosten van je nieuwe ramen en kozijnen hangen ook sterk af van het type beglazing. Het is aanbevolen om te investeren in hoogrendementsglas. Dit type beglazing isoleert namelijk tot 3 keer beter dan standaard dubbel glas. De prijzen per type beglazing op een rij:

 • Standaard dubbel glas: € 90 à 100 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
 • Hoogrendementsglas: € 100 à 125 (excl. btw en incl. plaatsing)
 • Driedubbel glas: € 140 à 200 (excl. btw en incl. plaatsing)

TIP: kiezen voor kwalitatieve beglazing verhoogt je wooncomfort en verlaagt je energiefactuur.

 

3. Uurloon van de vakman

Een schrijnwerker met jaren ervaring rekent ongeveer € 40 à 50 per uur. Voor een vakman met iets minder ervaring betaal je een uurloon van gemiddeld € 25 à 40. Je houdt best ook rekening met de verplaatsingskosten van je vakman. Kies daarom voor een professional actief in je buurt om die kostenpost te beperken. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes van schrijnwerkers actief in je buurt.

 

4. Afwerking

De afwerking bepaalt in grote mate de uitstraling van je nieuwe ramen. Denk maar aan stijlvolle design handgrepen, zonwerend glas, … Of misschien wil je ook elektrische rolluiken installeren?  Het behoort allemaal tot de mogelijkheden!

 

5. Verlaagd btw-tarief

Is je woning minstens 10 jaar oud en werk je samen met een vakman? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% op de prijs van je nieuwe ramen. En dat zowel voor de materiaal- als de arbeidskosten. Dat kan een groot verschil betekenen op je eindfactuur.

 

Onder de foto ontdek je 4 handige tips om prijzen te vergelijken

Prijs nieuwe ramen

3 tips om prijzen te vergelijken

Wil je nieuwe ramen plaatsen en ben je benieuwd naar de prijs? Dan vraag je best offertes aan bij verschillende schrijnwerkers. Maar hoe moet je hun voorgestelde prijzen nu correct vergelijken? We geven 3 concrete tips:

 1. Vergelijk de arbeids- en verplaatsingskosten

  Elke vakman werkt volgens zijn eigen voorwaarden en tarieven. We raden je aan om een vakman te kiezen die actief is in jouw regio. Zo betaal je minder verplaatsingskosten. Hou ook de arbeidskosten in het oog. Deze kunnen flink verschillen naargelang de ervaring en specialisatie van de schrijnwerkers.

 2. Kijk na welke werkzaamheden inbegrepen zijn en welke niet

  Controleer goed op de offertes welke werkzaamheden inbegrepen zijn in het eindbedrag en welke (nog) niet. Vermeldt de offerte bv. het uitbreken van je oude ramen en beglazing? Hoe zit het met de afwerking van beschadigde binnenmuren door de plaatsing? Zijn er nog onduidelijkheden? Vraag er dan zeker naar bij de vakmannen die je contacteert. Zo kom je nadien niet voor onaangename verrassingen te staan.

 3. Staar je niet blind op de prijs

  De goedkoopste offerte is niet per se de beste keuze. Kijk daarom verder dan de prijs. Ga bijvoorbeeld na of de vakman gespecialiseerd is in het materiaal van jouw voorkeur. Zo ben je zeker van een vakman die de vereiste know-how heeft. Ga ook goed na binnen welke termijn de vakman de werkzaamheden kan afronden. Is dat mogelijk in jouw planning? Vergelijk ook zeker realisaties van verschillende specialisten. Zo ontdek je snel of de stijl van de plaatser overeen komt met jouw smaak.

 

Prijsvoorstellen vergelijken? Een vakman luistert naar jouw wensen en noden en zal op basis daarvan een prijs voor je nieuwe ramen berekenen. Door gericht voorstellen te vergelijken krijg je een goed zicht op de mogelijkheden en kosten voor jouw project. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor ramen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van max. 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen