Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Ramenopmaat.be
banner image

Premies nieuwe ramen 2024

Kies je voor nieuwe ramen op maat? Dan kost je dat al snel veel geld. Gelukkig ontvang je in Vlaanderen premies voor nieuwe ramen. Welke zijn dat? Wat is het subsidiebedrag? En hoe kan je de premie aanvragen voor nieuwe ramen? Dat ontdek je allemaal in dit artikel.

 

Premies nieuwe ramen in Vlaanderen 2024

 1. Mijn VerbouwPremie
 2. EPC-labelpremie
 3. Totaalrenovatiebonus
 4. Verlaagd btw-tarief
 5. Andere premies

BELANGRIJK: dé belangrijkste voorwaarde om aanspraak te maken op een premie voor nieuwe ramen? Dat is samenwerken met een professionele plaatser. Benieuwd naar de andere voorwaarden? Lees dan verder of neem meteen contact met een vakspecialist.

 

1. Mijn VerbouwPremie

Staan er nieuwe isolerende ramen op de planning? Dan kan je de kosten voor deze investering drukken dankzij de Mijn VerbouwPremie.

 

Wat zijn de voorwaarden van de Mijn VerbouwPremie?

Aan welke voorwaarden moet je beantwoorden wanneer je aanspraak wil maken op de Mijn VerbouwPremie? We sommen het hieronder voor je op:

 • Voorwaarden aanvrager & gebouw: elke eigenaar en investeerder in een bestaand woon- en niet-woongebouw van minstens 15 jaar oud maakt aanspraak op deze premie.
 • Soort werkzaamheden: het gaat hier over het vervangen van je huidige ramen voor nieuwe ramen en beglazing, het plaatsen van hoogrendementsglas en voorzetramen.
 • Technische eisen: het glas moet beantwoorden aan de strenge isolatienormen. Dat betekent dat de maximale U-waarde 1,0W/m²K mag zijn.
 • Datum factuur: de toegevoegde facturen mogen op de aanvraagdatum van de premie max. 2 jaar oud zijn. Dat geldt zowel voor de tussentijdse facturen als voor de eindfactuur.

Belangrijk: wil je in aanmerking komen voor de premie? Dan moet je de werkzaamheden laten uitvoeren door een vakspecialist. Start hier je aanvraag.

 

Hoeveel bedraagt de premie voor het plaatsen van nieuwe ramen?

Hoeveel bedraagt nu precies het subsidiebedrag voor je nieuwe ramen? Dat is afhankelijk van je inkomenscategorie, het type gebouw en het totaalbedrag op de factuur. Een overzicht:

Type gebouwCategorie aanvragerMaximale premiebedrag
Woning of appartementLaagste inkomenscategorie of verhuurder aan SVKMax. 50% van factuur / € 5.500
Middelste inkomenscategorieMax. 35% van factuur / € 3.850
Hoogste inkomenscategorieMax. 40% van factuur / € 16 per m²
Niet-woongebouwMax. 40% van factuur / € 16 per m²

Onze tip? Ga op voorhand goed na tot welke inkomenscategorie jij behoort. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Je ramen- en deurenspecialist adviseert je graag verder.

 

Hoe de Mijn VerbouwPremie aanvragen?

Wat moet je nu doen om te genieten van de Mijn VerbouwPremie? Dit zijn de stappen die je doorloopt:

 • STAP 1 – online aanmelden: je aanvraag gebeurt digitaal in de online omgeving van het Mijn VerbouwLoket. Dat kan via je e-ID met kaartlezer of via itsme.
 • STAP 2 – nieuwe aanvraag starten: vul alle gevraagde informatie in. Dat zijn niet alleen algemene gegevens, maar ook gegevens over het gebouw, bv. de EAN-code elektriciteit, hoe je verwarmt, omgevingsvergunning, EPB-aangifte, … Vink vervolgens alle categorieën aan waar je een premie voor aanvraagt.
 • STAP 3 – documenten toevoegen: voeg alle gevraagde facturen en attesten toe. Vervolgens vul je ook alle andere details in, zoals factuurdatum en -nummer, je bankrekening- en telefoonnummer, … Deze informatie is van cruciaal belang om je aanvraag positief te beoordelen.
 • STAP 4 – afwachten beoordeling: doorgaans weet je binnen de 8 maanden of je premieaanvraag wel of niet werd goedgekeurd. Niet tevreden? Dan kan je binnen 1 maand beroep aantekenen. Normaliter betaalt de overheid de premie uit binnen de 12 maanden. De status van je aanvraag volg je op via het online loket.

Nood aan begeleiding tijdens dit proces? Een ramen- en deurenspecialist bezorgt je alle nodige documenten en helpt je graag verder. Ontmoet hier een vakexpert actief in je regio.

 

premies nieuwe ramen

 


2. EPC-labelpremie

Sinds 2021 kan je voor een grondige energetische renovatie van een woning of wooneenheid een beroep doen op de EPC-labelpremie. Hoeveel bedraagt deze premie voor het plaatsen van nieuwe ramen? En hoe vraag je ze aan? We bespreken het hieronder:

 

Wat zijn de voorwaarden van de EPC-labelpremie?

Interesse in de EPC-labelpremie? Dan gelden de volgende voorwaarden:

 • Voorwaarden aanvrager & gebouw: de EPC-labelpremie is er voor alle eigenaars van woongebouwen met een ondermaatse energieprestatie (EPC-label D, E of F).
 • Soort werkzaamheden: alle werkzaamheden die de energieprestatie van je woning verbeteren. Daartoe behoort ook het plaatsen van nieuwe ramen met isolerend glas.
 • Technische eisen: de ramen moeten voldoen aan de eisen die gesteld werden in het Energiebesluit van 19 november 2010.
 • Andere informatie: vanaf de opmaak van het ‘start-EPC’ (> 2019) kan je de premie aanvragen. Vanaf dat moment heb je ongeveer 5 jaar de tijd om de nieuwe EPC-score te behalen.

Belangrijk: om in aanmerking te komen voor de premie moet je de werkzaamheden laten uitvoeren door een vakspecialist. Hij zorgt niet alleen voor de vakkundige uitvoering van je project, maar is ook op de hoogte van alle aandachtspunten. Start hier je aanvraag.

 

Hoeveel bedraagt de premie voor het plaatsen van nieuwe ramen?

Het premiebedrag hangt af van het behaalde EPC-label na de renovatie(s). Een overzicht:

Nieuw EPC-labelMax. bedrag premie
Woning met EPC-label E of FLabel A€ 5.000
Label B€ 3.750
Label C€ 2.500
Wooneenheid (appartement,...) met EPC-label C, E of FLabel A€ 3.750
Label B€ 2.500

LET OP: voor beschermde afnemers ligt het premiebedrag hoger.

 

Hoe de EPC-labelpremie aanvragen?

De aanvraag van de EPC-labelpremie gebeurt in 2 stappen:

 • STAP 1 – activatie premie: heb je nog een EPC-label van voor 2019? Dan moet je een nieuw EPC laten opstellen. Deze dient als uitgangspunt voor je energetische renovatie. Blijkt hieruit dat je huidig EPC-label D, E of F (bij wooneenheden) is? Dan kan je de EPC-labelpremie aanvragen.
 • STAP 2 – uitbetaling premie: na de activatie van de premie heb je 5 jaar de tijd om de werkzaamheden uit te voeren en dit te staven met een nieuw EPC. Deze toont aan dat je woning minstens label C heeft behaald (of label B voor wooneenheden). Klopt dit? Dan vraag je de uitbetaling aan via Fluvius.

Nood aan begeleiding tijdens dit proces? Een ramen- en deurenspecialist bezorgt je alle nodige documenten en helpt je graag verder. Ontmoet hier een vakexpert actief in je regio.

 

Belangrijk: vanaf 2025…

veranderen deze premiebedragen en de aanvraagprocedure van de EPC-labelpremie. Dan wordt de subsidie ook berekend op basis van de inkomenscategorie en zal het premiebedrag stijgen voor wiens woning beantwoordt aan de ventilatie-eisen. Daarnaast zal je de premie ook moeten aanvragen via het online VerbouwLoket.

 


3. Totaalrenovatiebonus

Investeer je in 3 of meer energiebesparende maatregelen? Dan kom je in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus. Meer weten? Lees dan snel verder:

 

Wat zijn de voorwaarden van de Totaalrenovatiebonus?

Aan welke eisen moet je nu beantwoorden wanneer je de bonus wenst te ontvangen? Een overzicht:

 • Voorwaarden aanvrager & gebouw: de Totaalrenovatiebonus is er voor een woning of wooneenheid in het Vlaamse gewest die voor 1 januari 2006 werd aangesloten op het elektriciteitsnet.
 • Soort werkzaamheden: het gaat over dezelfde energiebesparende maatregelen zoals bij de Mijn VerbouwPremie, waaronder ook ramen en deuren zijn meegerekend.
 • Technische eisen: het geplaatste glas moet beantwoorden aan de strenge isolatienormen. Dat betekent dat de U-waarde van de hoogrendementsbeglazing max. 1,0W/m²K mag zijn.
 • Andere voorwaarden: alle investeringen moeten binnen een periode van 5 jaar worden uitgevoerd. Dit gaat van start vanaf de datum van de eindfactuur van de eerste investering.

BELANGRIJK: de eerste investering moet uitgevoerd zijn voor eind 2020. Sinds 30 juni 2022 kan je de Totaalrenovatiebonus niet meer aanvragen en schakel je meteen over naar de Mijn VerbouwPremie. Wens je graag meer informatie? Neem dan contact op met een specialist. Start hier je aanvraag.

 

Hoeveel bedraagt de premie voor het plaatsen van nieuwe ramen?

De Totaalrenovatiebonus wordt uitbetaald in schijven. Deze start vanaf de derde investering. Het totaal van de premies bedraagt echter nooit meer dan de som van de betaalde factuurbedragen van de uitgevoerde investeringen. Algemeen geldt: hoe meer maatregelen, hoe hoger het premiebedrag:

Aantal investeringenPremiebedrag
Eengezinswoningen3€ 1.250
4€ 1.750
5€ 2.750
6€ 3.750
7€ 4.750
Appartementen3€ 625
4€ 875
5€ 1.375
6€ 1.875
7€ 2.375

BELANGRIJK: ben je een beschermde afnemer? Dan stijgt het bonusbedrag met 50%.

 

Hoe de Totaalrenovatiebonus aanvragen?

De toekenning van de bonus gebeurt volledig automatisch. Stelt Fluvius 3 of meer investeringen vast in energiebesparende maatregelen? Dan nemen zij contact met je op. Stapte je al in het traject van de Totaalrenovatiebonus, maar vraag je de Mijn VerbouwPremie aan? Dan komt dit toch bij Fluvius terecht.

Nood aan begeleiding tijdens dit proces? Een ramen- en deurenspecialist helpt je graag verder.

 

Nieuwe ramen premie

 


4. Verlaagd btw-tarief

In Vlaanderen geniet je van het verlaagd btw-tarief bij het plaatsen van nieuwe ramen en/of isolatieglas. Is je woning minstens 10 jaar oud? En gebruik je deze niet of gedeeltelijk (max 50%) voor beroepsdoeleinden? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% op zowel materiaal- als arbeidskosten. Uiteindelijk levert dit een flinke besparing op.

BELANGRIJK: het verlaagde btw-tarief moet je niet aanvragen. De belangrijkste voorwaarde is samenwerken met een erkende aannemer. Die factureert automatisch aan 6% wanneer je woning beantwoordt aan alle voorwaarden. Ontmoet een expert actief in je regio via ons aanvraagformulier.

 


5. Andere premies

De bovenstaande premies zijn de meest voorkomende subsidiemogelijkheden in Vlaanderen. Er zijn echter nog manieren om je nieuwe ramen betaalbaarder te maken. We zetten ze voor je op een rij:

 

Collectieve renovatiebegeleidingspremie

In bepaalde situaties kan je deelnemen aan een collectief renovatieproject waarbij een BENOvatiecoach (projectbegeleider) alles in goede banen leidt. Bij de renovatie pak je minstens 1 energiebesparende maatregel aan, zoals ramen en deuren.

 • Voorwaarden aanvrager: het gaat om een collectief project dat uit minstens 10 woningen of appartementen uit dezelfde buurt bestaat. Dat geldt ook voor een gebouw met min. 10 wooneenheden.
 • Bedrag premie: de projectbegeleider ontvangt max. € 600 per wooneenheid zodat alle werkzaamheden vlot verlopen. Jij ontvangt geen bijkomende premie, maar kan wel genieten van de Mijn VerbouwPremie.
 • Aanvragen: schrijf je in als deelnemer via Fluvius en/of ga op zoek naar een projectpromotor.

 

Huur- en isolatiepremie

De huur- en isolatiepremie is een extra hoge premie voor een dakisolatie-, spouwmuurisolatie- en beglazingsproject in slecht geïsoleerde huurwoningen.

 • Voorwaarden aanvrager: huurders die tot een prioritaire doelgroep behoren, zoals beschermde afnemers, mensen met recht op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds, …
 • Bedrag premie: het gaat om € 85 per m² hoogrendementsglas die rechtstreeks naar de projectpromotor gaat. Daarbovenop komt nog eens € 400 per dossier extra.
 • Aanvragen: neem als huurder of verhuurder contact op met een projectpromotor in je buurt.

 

LET OP: ontvang nieuwe ramen subsidies dankzij een vakspecialist

Je ontvangt deze subsidies enkel wanneer je de werkzaamheden laat uitvoeren door een ervaren vakspecialist. Zo geniet je niet alleen van bovenstaande subsidiemogelijkheden, maar ben je ook zeker van een correcte afwerking van a tot z. Bovendien bespaar je ook op je nieuwe ramen wanneer je verschillende offertes aanvraagt en vergelijkt. Benieuwd? Vul eenvoudigweg het onderstaande aanvraagformulier in:

 

 

Offertes voor ramen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van max. 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen