Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Ramenopmaat.be
banner image

Standaard maten ramen

Ramen zijn op maat te maken, maar doorgaans zijn er voor elke woning ook mooie ramen met standaard maten verkrijgbaar. Zo bespaar je behoorlijk wat aanschaf- en plaatsingskosten. Wat zijn standaard maten voor ramen en hoeveel kosten dit soort vensters? En wanneer kies je eigenlijk wél voor maatwerk door een vakman? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Standaard maten per type raam
Prijs ramen met standaardmaten
Mogelijke materialen
Alternatief: ramen op maat
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Voordelen van ramen met standaardmaten

Er zijn verschillende goede redenen om voor ramen met standaard afmetingen te kiezen. Een overzicht:

  • Makkelijker te plaatsen: ramen met standaard maten zijn snel en efficiënt te plaatsen voor verschillende soorten woningen.
  • Goedkoper: prijzen voor maatwerk kunnen flink oplopen. Belangrijke factoren hierbij zijn de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, de uitvoertijd, een bepaalde uitvoering, … Ramen in standaardmaten worden in serie geproduceerd en zijn dus goedkoper.
  • Uit voorraad leverbaar: ramen met standaardmaten zijn doorgaans uitgebreid beschikbaar en dus snel te leveren. Daarentegen moet maatwerk na de bestelling nog worden gemaakt.

Ramen met standaard maten of ramen op maat plaatsen? Vind nu de juiste vakman voor jouw project via onze gratis offerteservice.

standaard maten ramen

 

Standaard maten per type raam

Standaard afmetingen voor ramen verschillen mogelijk per aanbieder en staan dus niet helemaal vast. Wel kan je uitgaan van de volgende richtlijnen:

Type raamBreedte (in cm)Lengte (in cm)
Vast raam50 - 17050 - 210
Draaikiepraam60 - 13080 - 120
Valraam60 - 10040 - 100
Schuifraam180 - 220210 - 220

Welke standaard ramen kies ik best?

Welk type ramen je best kiest, is afhankelijk van meerdere factoren. Denk aan je woonsituatie, je budget, … Daarnaast is het gewenste materiaal ook van belang. Zo is aluminium bijvoorbeeld goed geschikt voor grote raampartijen met slanke profielen, hout voor een meer traditionele uitstraling, …

TIP: vergelijk vrijblijvend voorstellen van vakmensen actief in jouw buurt voor gericht advies en prijzen op maat. Start je aanvraag hier.

 

Prijs ramen met standaardmaten

De prijzen voor ramen met standaard afmetingen variëren sterk en zijn afhankelijk van gekozen materialen, types ramen, … Zo kost een vast raam gemiddeld € 90 à 470 per m² (excl. btw, incl. plaatsing), terwijl je voor een schuifraam tussen € 630 à 1.800 per m² (excl. btw, incl. plaatsing) kwijt bent. Hieronder een complete lijst met gangbare richtprijzen:

MateriaalType raamPrijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
PvcVast raam€ 90 à 230
Draaikiepraam/valraam€ 140 à 270
Schuifraam€ 630 à 810
HoutVast raam€ 140 à 270
Draaikiepraam/valraam€ 230 à 360
Schuifraam€ 720 à 900
AluminiumVast raam€ 230 à 360
Draaikiepraam/valraam€ 360 à 500
Schuifraam€ 1.000 à 1.400
StaalVast raam€ 300 à 470
Draaikiepraam/valraam€ 470 à 630
Schuifraam€ 1.260 à 1.800

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo verschillen kosten niet alleen per project, maar vaak ook van schrijnwerker tot schrijnwerker. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 ervaren vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

ramen standaard maten

 

Mogelijke materialen

Welke materialen zijn beschikbaar voor ramen met standaardmaten? Hieronder een overzicht:

 

1. PVC ramen met standaardmaten

PVC is relatief goedkoop, heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding, een hoge isolatiewaarde en gaat jaren mee zonder al te veel onderhoud. Het grootste voordeel van kunststof is de brede waaier aan opties, zelfs voor ramen met standaard afmetingen.

Richtprijs: € 90 – 810 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. Houten ramen met standaardmaten

Hout is een authentiek materiaal en geeft een traditionele uitstraling aan je ramen. Net als PVC is het erg duurzaam, maar moet je het wel regelmatig onderhouden voor een lange levensduur. Een vakman kan je goed advies geven over mogelijke houtsoorten die wat minder onderhoud vereisen.

Richtprijs: € 140 – 900 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

3. Aluminium ramen met standaardmaten

Aluminium is een van de stevigere materialen voor raamkozijnen. Tegelijkertijd is het ook erg licht, waardoor het geschikt is voor grote ramen met slanke raamprofielen. Om deze redenen wordt aluminium vaak toegepast voor maatwerk, maar ook voor stevige, brand- en inbraakwerende ramen met standaardmaten.

Richtprijs: € 230 – 1.400 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

4. Stalen ramen met standaardmaten

Stalen ramen zijn verreweg het zwaarst, maar tegelijkertijd ook het stevigst. Vergeleken met aluminium is staal zo’n 30% duurder, dus het is ook de meest prijzige optie voor ramen met standaard maten.

Richtprijs: € 300 – 1.800 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Alternatief: ramen op maat

Ben je op zoek naar iets speciaals of passen ramen met standaardmaten niet in je gevel? Dan is maatwerk van een vakman een goed alternatief. Maatwerk is duurder, maar er zijn ook verschillende voordelen aan verbonden. Een kort overzicht:

  • Unieke uitstraling: kies je voor maatwerk? Dan kan je de kleur, vorm, structuur, glansgraad, afmetingen, … van je raamprofielen zelf precies bepalen. De mate van keuzevrijheid is wel afhankelijk van het materiaal dat je kiest.
  • Oplossing op maat: maatwerk van een vakman is altijd afgestemd op jouw specifieke woonsituatie, je persoonlijke wensen en budget. Zo geniet je van gericht advies en een oplossing op maat.

 

Ramen op maat of met standaard maten plaatsen? Vergelijk offertes!

Ben je geïnteresseerd in ramen met standaard maten of eerder in ramen op maat? Maak dan zeker gebruik van onze gratis offerteservice. Zo vergelijk je vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt en geniet je van gericht advies, prijzen op maat en een correcte uitvoering. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor ramen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van max. 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen