Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Ramenopmaat.be
banner image

HR glas

Heb je nog enkel of dubbel glas in je ramen? Dan laat je die oude beglazing best vervangen door HR glas (hoogrendementsglas). Dat HR isolatieglas is een soort dubbel glas met een extra isolerende werking. Zo geniet je van een lagere energiefactuur, een hoger wooncomfort en minder omgevingsgeluid. Uit welke soorten HR glas kan je kiezen en wat zijn de gemiddelde prijzen? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten HR glas
HR glas kosten
Welke financiële voordelen ?
Glas vervangen of nieuwe ramen?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wat is HR glas?

HR glas is extra geïsoleerd dubbel glas of zelfs driedubbel glas. Hiermee verbruik je minder energie om de warmte in je woning op peil te houden en bespaar je dus op je energiefactuur. Waaruit bestaat dit type beglazing? Een kort overzicht van de onderdelen:

  • 2 à 3 glasplaten: HR isolatieglas bestaat uit minstens 2 glasplaten die door middel van een spouw van elkaar gescheiden zijn. Bij driedubbel glas gaat het om 3 glasplaten. Deze zijn ook iets dikker dan bij standaard dubbel glas.
  • Gevulde spouw: de spouw is de ruimte tussen de glasplaten. Afhankelijk van het type HR glas is die gevuld met droge lucht of edelgassen zoals krypton of argon.
  • Beschermende coating(s): HR isolatieglas beschikt aan de spouwzijde over 1 à 2 coatings die licht reflecteren. Die houden de warmte beter binnen in je woning en werken ook zonwerend.

Wil je HR isolatieglas laten plaatsen? Een vakman informeert je graag over de mogelijkheden van HR glas voor jouw woning en helpt je bij het maken van de juiste keuze. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

hr glas

 

Soorten HR glas

Er zijn verschillende soorten hoogrendementsglas om uit te kiezen. Elk type heeft een U-waarde die de isolatiewaarde uitdrukt. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het HR glas isoleert. Een kort overzicht:

 

1. HR glas

Standaard HR glas bestaat uit 2 glasplaten en een spouw die is opgevuld met droge lucht. Daarnaast heeft HR isolatieglas een beschermende, isolerende coating die licht reflecteert. Dit gewone HR isolatieglas isoleert al een stuk beter dan standaard dubbel glas.

U-waarde: 2,0 W/m²K

Richtprijs: € 105 – 120 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. HR+ glas

HR+ glas is nog een stap beter dan standaard HR glas. Die hogere isolatiewaarde komt doordat de spouw van dit soort glas niet is opgevuld met droge lucht, maar met edelgassen als krypton of argon.

U-waarde: 1,6 W/m²K

Richtprijs: € 110 – 130 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

3. HR++ glas

Kies je voor HR glas? Dan is de kans groot dat het om HR++ glas gaat. Dit type isolatieglas is al enige tijd de standaard bij zowel nieuwbouw als renovaties. Het bestaat uit 2 glasplaten, een spouw met edelgas en een verbeterde coating.

U-waarde: 1,1 W/m²K

Richtprijs: € 115 – 140 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

4. HR+++ glas (driedubbel glas)

In tegenstelling tot andere soorten isolatieglas bestaat HR+++ glas uit 3 glasplaten en 2 isolerende coatings. Let op: met driedubbel glas ben je zeker van de beste isolatiewaarde, maar dit type HR glas is ook dikker en zwaarder. Het is daarom vooral aangeraden als je je volledige ramen vervangt bij een energetische renovatie of bij nieuwbouw.

U-waarde: 0,6 W/m²K

Richtprijs: € 150 – 230 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Welke soort HR glas kies ik best?

Welk type isolatieglas je kiest, hangt af van je persoonlijke wensen, je woonsituatie en je budget. Weet je niet zeker welke optie voor jou de beste is? Doe dan een beroep op een gespecialiseerde plaatser voor gratis advies op maat.

Hoe ben ik zeker van de juiste keuze? Je vraagt best voorstellen aan bij meerdere vakmannen actief in je buurt. Zo kan je niet alleen adviezen, maar ook kosten, werkwijzen, uitvoertermijnen, … gericht vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

HR glas kosten

Hoeveel kost HR glas gemiddeld per m²? Dat hangt vooral af van het type hoogrendementsglas dat je kiest. Doorgaans kan je rekening houden met de volgende richtprijzen:

Soort HR glasGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)Isolatiewaarde
HR glas€ 105 - 120 2,0 W/m²K
HR+ glas€ 110 - 1301,6 W/m²K
HR++ glas€ 115 - 1401,1 W/m²K
HR+++ glas€ 150 - 230 0,6 W/m²K

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. De kosten voor jouw hoogrendementsglas kunnen bovendien verschillen van vakman tot vakman. Wil je precieze prijsvoorstellen kunnen vergelijken? Vraag dan meerdere offertes aan bij professionele plaatsers actief in je buurt via onze gratis offerteservice.

 

hr++ glas kosten

 

Financiële voordelen voor hoogrendementsglas

Isolatieglas HR is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Hoe snel verdien je je investering terug en hoe kan je de kosten voor je ramen drukken? We zetten het kort op een rij:

 • Snelle terugverdientijd: door de isolerende werking van isolatieglas HR bespaar je maandelijks flink op je energierekening. Je verdient je investering dus vlot terug door die lagere energiekosten. Zo is de terugverdientijd van HR++ glas slechts 6 à 7 jaar.
 • Premies: kies je voor HR isolatieglas ter vervanging van je enkel of dubbel glas? Dan kom je in aanmerking voor de premie voor hoogrendementsglas van de netbeheerder Fluvius. Laat je ook je buitenschrijnwerk deels of volledig vervangen? Dan kan je ook aanspraak maken op de Overkoepelende renovatiepremie. En voer je binnen de 5 jaar nog minstens 2 andere energiebesparende maatregelen uit? Dan is er ook nog de Totaalrenovatiebonus bovenop je premies van de netbeheerder.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Zo kan je al gauw verschillende honderden euro’s besparen op de kosten van je project. Wel op voorwaarde dat je samenwerkt met een professionele plaatser.

 

Glas vervangen of nieuwe ramen plaatsen?

Vervang je alleen de beglazing in je raamprofielen of plaats je best volledig nieuwe ramen? We lichten beide opties kort toe:

 

OPTIE 1: HR glas plaatsen in bestaande raamprofielen

Vervang je enkel het glas van je ramen? Dan is het slim om uit te zoeken welk soort glas je hebt. Dit kan je zien in de aluminium strip tussen de glasplaten van je dubbel glas. Hierop zie je HR, HR+, HR++ of HR+++ als je al een type isolatieglas hebt. Het is uiteraard pas interessant om HR glas te plaatsen als je nog enkel of standaard dubbel glas hebt.

Een goede keuze als… je bestaande raamprofielen nog in goede staat zijn, voldoende isoleren en dik genoeg zijn voor de nieuwe beglazing.

 

OPTIE 2: nieuwe ramen met HR glas plaatsen

Zijn je ramen al minstens 15 jaar oud?  Dan is het doorgaans beter om volledig nieuwe ramen met HR isolatieglas te plaatsen. Zo geef je ook een frisse uitstraling aan je woning en ben je tegelijkertijd milieuvriendelijk bezig. Bij driedubbel glas is dat sowieso de enige optie, omdat dit type HR glas niet in bestaande raamkaders past.

Een goede keuze als… je zeker wil zijn van een optimale thermische en akoestische isolatie en een lange levensduur van je nieuwe ramen.

 

CONCLUSIE: nieuwe ramen met HR glas plaatsen loont meer!

Alleen je beglazing vervangen is goedkoper, maar het is niet de meest duurzame oplossing. Door voor nieuwe ramen te kiezen, ben je zeker van een optimale isolatie, een nieuwe uitstraling voor je woning en een lagere CO2-uitstoot. Bovendien vermijd je ook dubbele arbeidskosten als je raamkaders later aan vervanging toe zijn.

TIP: wil je een goed beeld krijgen van de mogelijkheden voor je nieuwe ramen? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 vakmannen. Zo kan je snel en eenvoudig materialen, soorten HR glas, prijzen, … vergelijken. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij specialisten actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor ramen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van max. 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen